Αρχική | ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ και επιλέγω TENTAGON

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ και επιλέγω TENTAGON

Μέσα στο Δεκέμβριο 2020 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια. Είναι ευκαιρία να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση για να κάνετε εργασίες που θα κάνουν το σπίτι σας πιο έξυπνο και τη ζωή σας καλύτερη. Όπως να θερμομονώσετε το κέλυφος του κτιρίου, να εγκαταστήσετε συστήματα έξυπνου φωτισμού / απομακρυσμένου ελέγχου, να εγκαταστήσετε συστήματα φωτοβολταϊκών, να αποκτήσετε το απαραίτητο σύστημα σκίασης.

Μία συμβουλή… Επικοινωνήσετε έγκαιρα με έναν Ενεργειακό Επιθεωρητή για να σας εκδώσει το απαραίτητο Ενεργειακό Πιστοποιητικό αλλά και να σας προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να λάβετε τελικά τη χρηματοδότηση που δικαιούστε. Θα σας πει – έστω κι αν χρειαστεί να ρωτήσετε – ότι τα συστήματα σκίασης κάνουν πολλά περισσότερα από το να προσφέρουν σκιά.

  • Στεγάζουν μια βεράντα ή ένα μπαλκόνι, επιτρέπουν να έχετε ανοικτά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες επιτρέποντας το σωστό εξαερισμό του σπιτιού αλλά και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας με φυσικό τρόπο.
  • Ρυθμίζουν την ηλιακή ακτινοβολία που μπαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού, κι έτσι έχετε – ή δεν έχετε – περισσότερο φως και ζεστασιά από τον ήλιο.
  • Προστατεύουν τους εξωτερικούς τοίχους από την ηλιακή ακτινοβολία, τη βροχή, το κρύο και τη ζέστη κι έτσι περιορίζουν τις ανάγκες εσωτερικού κλιματισμού.

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια αφορά σε εργασίες για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την ενεργειακή αυτονόμηση της πρώτης κατοικίας, νόμιμης κι όχι αυθαίρετης, με ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Γ’ ή χαμηλότερης. Το ποσοστό επιδότησης εργασιών είναι από 35 – 85% ανάλογα με το εισόδημα του ιδιοκτήτη. Αφορά σε εργασίες κόστους έως €50.000 και δικαιούχοι στο πρόγραμμα είναι φυσικά πρόσωπα με ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ή πλήρη κυριότητα στο ακίνητο. Για τις πολυκατοικίες το ποσοστό επιδότησης ανά οριζόντια ιδιοκτησία είναι 60%, αλλά καθιερώνεται και η δυνατότητα αίτησης για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους με έως 80.000 ευρώ ανά πολυκατοικία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (www.ypeka.gr) ή να επικοινωνήσετε με το helpdesk του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράδειγμα

Έστω ότι έχετε πρώτη κατοικία σε κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατάταξης, ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αν κάνετε τη δέουσα ενεργειακή αναβάθμιση θα επιδοτηθείτε με 55% + 10% + 10% = 75%. Δηλαδή, με κόστος εργασιών €48.000 θα επιδοτηθείτε με €36.000

Τι να κάνετε;!

Επικοινωνήστε με την TENTAGON. Έχουμε σταθερή συνεργασία με Ενεργειακούς Επιθεωρητές και τα συστήματα σκίασης που προτείνουμε….

  • Κάνουν Πολύ Ωραίο το Σπίτι σας
  • Εξοικονομούν μέχρι και 35% από το κόστος κλιματισμού.
  • Πετυχαίνουν την απαραίτητη αναβάθμιση ώστε να δικαιούστε χρηματοδότηση.

Περισσότερα Άρθρα